Een belangrijk aspect bij het uitzoeken van een nieuwe lamp is de levensduur. Het laatste wat je wilt is elke paar maanden een nieuwe lamp moeten aanschaffen. Maar hoe bepaal je de levensduur van een lamp? En hoeveel uur kan een lamp aan blijven staan voordat het niet meer werkt? In dit artikel bekijken we de gemiddelde levensduur van verschillende soorten verlichting.
De levensduur van een lamp wordt gemeten in aantal branduren. Dit is het aantal uur dat de lamp aan kan staan voordat de helderheid significant begint te verminderen. Gemiddeld gezien is een lamp halverwege haar levensduur nog 50% van haar originele helderheid.
De levensduur van een lamp wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de kwaliteit van het materiaal, de fabricage en de bedrijfsomstandigheden. Bijvoorbeeld, verwarming en trillingen kunnen de levensduur van een lamp verminderen.
Hieronder vind je de gemiddelde levensduur van verschillende soorten verlichting:
Als je op zoek bent naar een nieuwe lamp, is het belangrijk om te overwegen hoe lang je hem wilt kunnen gebruiken. LED-verlichting is een van de meest duurzame keuzes, met een levensduur die gemiddeld tussen de 25.000 en 50.000 uur ligt. Halogeen- en spaarlampen hebben ook een redelijk lange levensduur, terwijl gloeilampen minder duurzaam zijn en na 1.200 tot 2.500 uur moeten worden vervangen.